AUTHENT-NET - Food Authenticity Research Network
Projekt je zaměřený na usnadnění udržitelné spolupráce mezi národními a mezinárodními orgány pro financování výzkumu v oblasti autenticity potravin. Cílem je zlepšit konkurenceschopnost v rámci potravinového řetězce a důvěru spotřebitelů, a to prostřednictvím lépe koordinovaných a nákladově efektivních aktivit ve výzkumu a vývoji.
EK, H2020 (H2020-SFS-2015-1-696371), doba řešení projektu 1.4.2016 – 31.3.2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: koordinátor projektu – Fera Science Ltd, York, UK
Typ spolupráce: Coordinated Supported Action
Výsledek: Příspěvek do databáze Food Authenticity Research Network Hub (FARNH), např. ve formě National Status Report, organizace workshopů, newsletterů apod.
MultiCoop - Multidisciplinary approach to strengthen cooperation and establish novel platform for comprehensive assessment of food and feed safety
Projekt je zaměřený na posílení spolupráce a podporu vzniku nových projektů a rozvoje lidských zdrojů pro zúčastněné partnery (VŠCHT Praha, QUB a BOKU) prostřednictvím rozvoje excelence a odbornosti v oblasti komplexního posuzování bezpečnosti potravin a krmiv.
EK, H2020 (H2020-TWINN-2015-Twinning, 692195), doba řešení projektu 1.1.2016 – 31.12.2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Spolupracující subjekt: The University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU), Rakousko; Queen's University Belfast, Belfast, UK
Typ spolupráce: Twinning
Výsledek: v roce 2016 proběhlo několik školení, řada diseminačních aktivit jako např. prezentace na mezinárodních konferencích apod.
Vědecké publikace:
Stranska-Zachariasova M., Kastanek P., Dzuman Z., Rubert J., Godula M., Hajslova J.: Bioprospecting of microalgae: Proper extraction followed by high performance liquid chromatographic–high resolution mass spectrometric fingerprinting as key tools for successful metabolom characterization. JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY B-ANALYTICAL TECHNOLOGIES IN THE BIOMEDICAL AND LIFE SCIENCES (2016) 1015–1016: 22–33, (DOI:10.1016/j.jchromb.2016.01.050). IF 2,687
Stranska-Zachariasova M., Kurniatanty I, Gbelcova H., Jiru M., Rubert J., Nindhia T.G.T., D’Acunto C.W., Sumarsono S.H., Tan M.I., Hajslova J., Ruml T.: Bioprospecting of Turbinaria macroalgae as a potential source of health protective compounds. Chemistry & Biodiversity, accepted. (DOI: 10.1002/cbdv.201600192). IF 1,444
Mikrořasy jako perspektivní zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin a jejich inkorporace do potravního řetězce člověka
TAČR – TA03011027 (2013-2016)
Partner z praxe: Ecofuel Laboratories, s.r.o.
Charakterizace a selekce C. sativa po potravinářské i nepotravinářské využití pomocí biotechnologických postupů a vysokokapacitních metod
TAČR – TA04010331 (2014-2017)
Partner z praxe: CANNABIS Pharma, s.r.o.
Nová komplexní strategie pro stanovení biologických efektů směsí chemikálií vyskytujících se v potravinách a potravních doplňcích
GAČR (16-06008S), 2016 – 2018
Hlavní řešitel za VŠCHT Praha a koordinátor projektu: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.
Spolupracující subjekt: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta
Typ spolupráce: vědecký výzkum